logo EU
Zlatý certifikát společnosti Scio
Bobří škola
Základní škola a Mateřská škola Tasovice

Stravování Evropy

V posledních dnech měsíce února se žáci 1. stupně věnovali stravování Evropy a tím završili akci o státech Evropy.
Prvňáčci si připravili českou specialitu - obložené chlebíčky. Zapojili svoji fantazii a z přinesených surovin vyrobili autíčka, sovy, medvídky, hady, květiny. Všichni se dobře najedli, akce se vydařila.
Žáci druhých tříd vařili slovenské jídlo - bryndzové halušky. Do horké vody dali uvařit halušky, nakrájeli a opekli slaninu a připravili si bryndzu. Vše smíchali a pak už si pochutnávali na slovenské dobrotě.
Třeťáci si připravili prezentaci tradičních ruských pokrmů, mezi kterými nechyběl tradiční ruský boršč, bliny, kuťa a také ruské pirohy, na které nakonec padla volba. Žáci si je zvolili jako specialitu, kterou připravili ve školní kuchyňce. Ruské pirohy mají mnoho variant, ať už se tvaru, velikosti a náplně týká. Žáci se rozhodli pro sladkou variantu této speciality a připravili pirohy plněné různými druhy marmelád.
Žáci 4. A připravili specialitu německé kuchyně rozšířenou zejména v Severním Porýní - Vestfálsku a Dolním Sasku. Pokrm zvaný Himmel und Erde se připravuje z brambor a jablek. Podává se teplý jako příloha k masu nebo uzeninám a orestované slanině s cibulí. Jako zákusek si žáci připravili Friesentorte, což je typická dortová specialita Severního Fríska a Dolního Saska, která se rozšířila i do dalších oblastí severního Německa. Jedná se o vícevrstvý dort s povidly a šlehačkou.
Třída 4. B se zaměřila na německou oblast Sasko. Žáci se společně pustili do saských taštiček plněných masovou směsí, a tak si mohli vyzkoušet krájení cibule, strouhání sýra a výrobu nudlového těsta.
Žáci pátého ročníku si pak vyzkoušeli přípravu typické anglické snídaně - obloženého sendviče, který následně i zapekli a poté s chutí snědli.
Z receptů, které žáci pro jednotlivé státy zpracovali pak vytvořili prezentace, kterými doplnili již zveřejněné plachty v přízemí školy.
Mgr. Vlasta Harenčáková